Razlika između MR i CT skeniranja

Razlika između MR i CT skeniranja

CT (kompjuterska tomografija) i MR (magnetna rezonanca) se koriste za dijagnozu i stadijum oboljenja pacijenta.

Koja je razlika između MR i CT skeniranja?

CT skeniranje koristi rendgenske zrake za kreiranje detaljnih slika organa, kostiju i drugih tkiva. Tokom snimanja pacijent leži na stolu koji se kreće kroz prsten za skeniranje. Prikupljeni podaci se mogu sastaviti da bi se formirale trodimenzionalne slike. Dobijene slike otkrivaju abnormalnosti u kostima i mekim tkivima, kao što su upala pluća, tumori u različitim organima ili prelomi kostiju.

CT skeniranje se može koristiti za otkrivanje:

 • preloma kostiju
 • tumora
 • praćenje raka
 • pronalaženje unutrašnjeg krvarenja

MR skeniranje takođe stvara detaljne slike područja unutar tela, ali koristi radio talase i snažan magnet za generisanje slika. Pacijent takođe leži na stolu koji se pomera. Slično, ove slike mogu pokazati razliku između normalnog i bolesnog tkiva.

Često se koristi za dijagnostikovanje problema sa vašim:

 • zglobovima
 • mozgom
 • gležnjevima
 • grudima
 • srcem
 • krvnim sudovima

I CT i MRI obično zahtevaju injekciju kontrastne boje pre ili tokom procedure, što pomaže radiologu da jasnije vidi organe i druga tkiva u telu. Najznačajnija razlika između ove dve vrste snimanja je u tome što CT skeniranje koristi rendgenske zrake dok ih MR ne koristi.

Prednosti CT i MR skeniranja

CT skeniranjem tehničar može napraviti sliku skoro celog tela, od vrata do butina, za nekoliko sekundi. CT je neverovatno koristan za dijagnozu i stadijum raka, proveru da li se vratio i praćenje delotvornosti tretmana. Veoma je efikasna vrsta snimanja za ispitivanje celog tela i pronalaženja mesta koje je obolelo ili područja gde se rak proširio, kao što su pluća, jetra ili kost. CT skeniranje se često koristi za snimanje preloma kostiju i traženje unutrašnjeg krvarenja ili krvnih ugrušaka, povreda kičme i mozga i drugih zdravstvenih stanja.

Ono što MR zaista ističe jeste da pokazuje određene bolesti koje CT skeniranje ne može otkriti. Neki karcinomi, kao što su rak prostate, rak materice i određeni karcinom jetre, prilično su nevidljivi ili ih je veoma teško otkriti na CT skeniranju. Metastaze u kostima i mozgu se takođe bolje pokazuju na MRI. Ovo snimanje se takođe koristi za snimanje povrede mekih tkiva ili zglobova, kao i povrede ili bolesti unutrašnjih organa uključujući mozak, srce i organe za varenje.

I MR i CT skeniranje mogu da vide unutrašnje strukture tela. Međutim, CT skeniranje je brže i može dati slike tkiva, organa i strukture skeleta. MR je veoma vešt u snimanju detaljnijih slika koje pomažu lekarima da utvrde da li postoje abnormalna tkiva u telu.

Nedostaci CT i MR skeniranja

CT skeniranje koristi jonizujuće zračenje, zbog čega može oštetiti DNK i vrlo malo povećati rizik od razvoja raka. MR ne koriste jonizujuće zračenje, tako da ne postoji problem povećanja rizika od raka. Međutim, ova vrsta skeniranja traje znatno duže od CT skeniranja. MR zahteva da osoba mirno leži u zatvorenom prostoru oko 20 do 40 minuta, što može biti problematično za osobe koje boluju od klaustrofobije. Takođe, postupak je bučan, zbog čega su obezbeđeni čepići za uši.

I CT i MRI predstavljaju određene rizike kada se koriste. Rizici su zasnovani na vrsti snimanja, kao i na tome kako se slika izvodi.

Rizici CT skeniranja uključuju:

 • moguća oštećenja za nerođenu bebu, zbog čega se CT skeniranje ne preporučuje trudnicama
 • vrlo malu dozu zračenja
 • potencijalnu reakcija na upotrebu kontrastne boje

Rizici MR skeniranja uključuju:

 • moguću reakciju na metale u telu pacijenta, usled upotrebe magneta
 • povećanje telesne temperature tokom dužeg MR snimanja
 • pojavu klaustrofobije

Donošenje odluke o MR i CT skeniranju

Kada je CT skeniranje u pitanju, najčešća zabrinutost pacijenata je izlaganje zračenju, posebno ako se skeniranje radi više puta. Ukoliko pacijent ponovo oboli od raka, CT skeniranje je poželjnija vsrta snimanja u odnosu na MR skeniranje. Lekari daju dovoljnu dozu zračenja za pravljenje kvalitetnih i detaljnih CT slika koje su dovoljno visokog kvaliteta, kako bi doneli najbolju kliničku odluku, sa minimalnom dozom zračenja.

Pacijenti koji imaju problem sa klaustrofobijom ili ne mogu da zadrže dah, što može biti potrebno za određene testove abdomena, možda neće moći da tolerišu proceduru. Neke MRI mašine se mogu konfigurisati na načine koji mogu smanjiti klaustrofobiju.

Vaš lekar će vas uputiti ka jednoj od ove dve vrste skeniranja na osnovu vaših simptoma. Ako vam je potrebna detaljnija slika mekog tkiva, ligamenata ili organa, lekar će vam predložiti MR skeniranje. Međutim, ako vam je potrebna opšta slika određenog predela tela, kao što je unutrašnjost organa, preloma ili traume glave, predložiće vam CT skeniranje.

CT i MR skeniranja donose relativno male rizike, a pružaju važne informacije koje će pomoći vašem lekaru da pravilno dijagnostikuje određena stanja. Važno je da razgovarate sa lekarom o svim nedoumicama i postavite sva neophodna pitanja, tako da možete biti zadovoljni izborom koji vam preporučuju.

 

Cenovnik naših usluga pogledajte ovde.

Top