Laboratorija

Laboratorija

Testovi krvi su uobičajeni medicinski testovi i mogu biti deo rutinskog fizičkog pregleda ili zato što imate određene simptome.

Postoji mnogo različitih testova krvi. Neki testovi se fokusiraju na vaše krvne ćelije i trombocite. Neki procenjuju supstance u vašoj krvi kao što su elektroliti, proteini i hormoni. Drugi mere određene minerale u vašoj krvi.

Bez obzira na to zašto radite test krvi, važno je zapamtiti da testovi krvi pomažu zdravstvenim radnicima da dijagnostikuju zdravstvene probleme.


Kompletna krvna slika je test krvi koji se koristi za posmatranje ukupnog zdravlja i pronalaženje širokog spektra stanja, uključujući anemiju, infekcije i leukemiju.

  • Kompletan test krvne slike meri sledeće:
  • Crvena krvna zrnca, koja nose kiseonik
  • Bela krvna zrnca, koja se bore protiv infekcije
  • Hemoglobin, protein koji nosi kiseonik u crvenim krvnim zrncima
  • Hematokrit, količina crvenih krvnih zrnaca u krvi
  • Trombociti, koji pomažu u zgrušavanju krvi


Kompletna krvna slika može pokazati neobično povećanje ili smanjenje broja ćelija. Te promene mogu ukazivati na zdravstveno stanje koje zahteva dodatno testiranje.

Tiroidni hormoni su svi hormoni koje proizvodi i oslobađa tiroidna žlezda, odnosno trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). Kao takvi jasno je da se analiziraju uzimanjem uzorka krvi od pacijenta koji se dalje šalje na analizu. Ovo su hormoni na bazi tirozina koji su prvenstveno odgovorni za regulaciju metabolizma. T3 i T4 se delimično sastoje od joda, dobijenog iz hrane. Nedostatak joda dovodi do smanjene proizvodnje T3 i T4, povećava tkivo štitne žlezde i izaziva bolest poznatu kao obična struma.

Gvožđe se takođe može analizirati vađenjem krvi. Oko 70% gvožđa u vašem telu može se naći u proteinu u crvenim krvnim zrncima koji se zove hemoglobin. Gvožđe je neophodno za stvaranje hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima. Ove crvene krvne ćelije pomažu u prenosu kiseonika kroz vaše telo. Šest procenata gvožđa se takođe može naći u drugim esencijalnim proteinima, a još 25% je uskladišteno u vašem telu u proteinu krvi koji se zove feritin. Gvožđe je takođe od vitalnog značaja za potpuno funkcionisanje imunološkog sistema. Ako vam je nivo gvožđa previsok ili prenizak, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.


Leukocitna formula se često radi kao deo kompletne krvne slike.
Bela krvna zrnca, takođe nazvana leukociti, su važan deo imunog sistema. Oni potiču iz koštane srži, ali se kreću kroz krvotok. Ove ćelije pomažu u borbi protiv infekcije napadajući bakterije, viruse i klice koji napadaju telo.

Broj belih krvnih zrnaca može otkriti skrivene infekcije u vašem telu i upozoriti lekare na nedijagnostikovana medicinska stanja, kao što su autoimune bolesti, imuni nedostaci i poremećaji krvi. Ovaj test takođe pomaže lekarima da prate efikasnost hemoterapije, tretmana zračenjem i drugih terapija kod ljudi sa rakom.

 

Cenovnik naših pregleda pogledajte ovde.

Top