Magnetna rezonanca abdomena

Magnetna rezonanca abdomena

Šta je magnetna rezonanca?

Magnetna rezonanca (MRI) je neinvazivna tehnologija snimanja koja proizvodi trodimenzionalne detaljne anatomske slike. Često se koristi za otkrivanje bolesti, dijagnozu i praćenje lečenja. Zasnovan je na sofisticiranoj tehnologiji koja pobuđuje i detektuje promenu smera rotacione ose protona koji se nalaze u vodi koja čini živa tkiva.

 

Zašto se obavlja pregled abdomena magnetnom rezonancom?

Skeniranje abdominalne magnetne rezonance je test snimanja koji koristi moćne magnete i radio talase. Talasi tako stvaraju slike unutrašnjosti stomaka.

Jasno pokazuje limfne čvorove i krvne sudove i predstavlja neinvazivnu metodu snimanja za procenu krvotoka. MRI se može koristiti u dijagnostici abnormalnih izraslina. Može da razlikuje tumore od normalnih tkiva i može da pruži informacije za stadijume (određivanje veličine, obima i širenja) abdominalnih tumora.

 

Kada je potrebno uraditi pregled abdomena magnetnom rezonanom?

Ukoliko lekar nakon prvog pregleda, razgovora sa pacijentom i opipavanja, kao i na osnovu prikupljenih do tada analiza sumnja da poteškoće izaziva neka promena u trbuhu onda će vas uputiti na snimanje abdomena magnetnom rezonancom kako bi detaljno sagledao šta se dešava unutar stomaka.

Ova metoda je najdelotvornija za utvrđivanje:

 • Prisustva ciroze, ciste ili tumora na jetri
 • Prisutnog zapaljenja žučne kese i žučnih puteva
 • Upale slezine
 • Poremećaja rada pankreasa
 • Promena na nadbubrežnim žlezdama (najčešće uvećanje istih)
 • Pojave anomalija na bubrezima
 • Prisustva tumora (pankreasa, želudca, creva, jetre...)
 • Prisustva kamena u žučnim putevima
 • Zapaljenja creva (iritabilni kolon)

 

Priprema za pregled abdomena magnetnom rezonancom

Neke posebne i komplikovane pripreme nisu neophodne. Obzirom da je trbušna regija upitanju od pacijenta u nekim slučajevima može biti zatraženo da ne konzumira hranu nekoliko sati pre pregleda, a poželjna je konzumacija samo bistrih tečnosti u malim količinama kao što je voda, čajevi, voćni sokovi bez pulpe... Isto tako, baš u slučaju snimanja debelog creva, može biti doneta odluka o neophodnosti korišćenja laksativa ili klistira pre samog pregleda.

Važno je još jednom napomenuti da je MR aparat koji koristi jake magnete, te shodno tome metalni predmeti nisu dozvoljeni u prostoriji snimanja. Predmeti kao što su nakit, satovi, kreditne kartice i slušni aparati mogu biti oštećeni, a ujedno mogu oštetiti i kvalitet snimka.

 

Kako izgleda pregled abdomena magnetnom rezonancom?

 • MR koristi radio talase koji su po frekvenciji veoma bliski onima koje koriste FM radio stanica, tako da skener mora biti smešten u posebno zaštićenoj prostoriji kako bi se izbegle spoljne smetnje.
 • Pacijent leži na uskom stolu koji klizi u veliku cev nalik tunelu unutar skenera. Mali uređaji odnosno zavojnice mogu biti postavljene oko oblasti, odnosno trbuha, koji treba proučavati. Ovo su specijalni namotaji oko tela koji šalju i primaju impulse radio talasa, a dizajnirani su da poboljšaju kvalitet slike.
 • Ukoliko lekar prcenti da je potrebno, zbog još bolje preciznosti i tačnosti snimanja, može zatražiti primenu kontrasta koji je aplikuje venski.
 • Tokom snimanja tehničar će upravlja mašinom i posmatra pacijenta iz susedne sobe tokom čitave studije.
 • Za kvalitetne rezultate obično je potrebno nekoliko setova slika, od kojih svaka traje od 2-15 minuta. Kompletno skeniranje, u zavisnosti od izvedenih sekvenci i potrebe za poboljšanjem kontrasta, može potrajati 1 sat ili više.

 

Rizici prilikom pregleda abdomena magnetnom rezonancom

Nema jonizujućeg zračenja uključenog u proces snimanja magnetnom rezonancom i do danas nisu dokumentovani neželjeni efekti magnetnih polja i radio talasa koji se koriste na ljudskom telu.

Najčešći MR intravenski kontrastni agens, gadolinijum, veoma je bezbedan, i iako su dokumentovane alergijske reakcije na njega, to je izuzetno retko.

MR se obično ne preporučuje u situacijama akutne traume, jer trakcija i oprema za održavanje života ne može bezbedno da uđe u područje skenera i vreme skeniranja je relativno dugo.

 

Prednosti snimanja abdomena magnetnom rezonancom

 • Magnetna rezonanca abdomena je neinvazivna tehnika snimanja koja ne uključuje izlaganje zračenju.
 • Magnetna rezonanca abdomena stvara slike struktura mekih tkiva, kao što su jetra i mnogi drugi organi i može imati veću verovatnoću da tačno identifikuje i karakteriše bolest nego druge metode snimanja. Ovo čini MR neprocenjivim alatom u ranoj dijagnozi i proceni mnogih fokalnih lezija i tumora.
 • MR može otkriti abnormalnosti koje bi mogle biti zaklonjene kostima tokom primene drugih metoda snimanja.
 • Manje je verovatno da će kontrastni materijal za MR, gadolinijum, izazvati alergijsku reakciju nego kontrastni materijal na bazi joda koji se koristi za rendgenske snimke i CT skeniranje.
 • MR predstavlja neinvazivnu alternativu rendgenskom snimku, angiografiji i CT-u za dijagnostikovanje problema sa krvnim sudovima.

Cenovnik pogledajte ovde.

Top