Rendgen pluća i utvrđivanje upale pluća zbog virusa Covid-19

Rendgen pluća i utvrđivanje upale pluća zbog virusa Covid-19

Rendgen pluća je dijagnostička metoda zastupljena u sferi otkrivanja brojnih oboljenja koja prouzrokuju upalne procese pluća, a najistaknutije oboljenje u godini iza nas je neminovno ono koje je nastalo virusnom infekcijom Covid-19. Zbog globalne ekspanzije ovog virusa i njegove lake prenosivosti s čoveka na čoveka, rendgen jedan od najzastupljenijih pregleda, te ćemo nadalje sažeti i uputiti vas u to šta je rendgen i kako može da vam pomogne u otkrivanju upale pluća.

 

Šta je rendgen?

Rendgen je efikasna, jednostavna, brza i neosetna  metoda, koja vašem lekaru pruža bitne informacije o snimanom organu, konkretno plućima. Na osnovu snimka koji lekar dobije nakon obavljenog rendgen pregleda lako se utvrđuje dalji tok lečenja i koja je prava terapija za vas. Rendgen će stvoriti sliku vaših pluća uz pomoć X zraka koja lako prolaze kroz sve strukture ljudskih organa. Kao takav pogodan je za snimanje raznih delova tela, a mogu se izdvojiti rendgen kičme, rendgen kolena, rendgen šake, rendgen zglobova, rendgen srca, rendgen glave. Za potrebe snimanja koristi se izuzetno mala doza zračenja koja ne ostavlja posledice po vaše telo.
 

RTG pluća - Kako otkriti upalu pluća?

Snimanje pluća odnosno grudnog koša se primenjuje na osnovu mišljenja i zahteva lekara pulmologa ukoliko je došlo do pojave intenzivnog kašlja, izbacivanja krvi, oštećenja plućne maramice, indikacija koje ukazuju na upalu pluća prilikom prisustva virusne infekcije kao u slučaju virusa Covid-19.
Rendgen zaista ima bitnu ulogu u otkrivanju Covid-19 infekcije na plućima, jer je poznato da je jedna od glavnih odlika virusa SARS-CoV-2 blaži ili agresivniji napad na pluća zaraženog pacijenta. Često se dešava da znatan broj pacijenata preleži Koronu bez komplikacija i posledica po pluća, dok se kod ostalih pacijenata beleži oboljevanje od blažeg ili težeg oblika upale pluća. Ukoliko ste pacijent koji je dobio pozitivan PCR test, nemate neke konkretne simptome koji bi ukazali na zapaljenje pluća, a ipak  želite da proverite i budete sigurni da vaša pluća nisu obuhvaćena virusom Korona jedini pravilan put i način ka tome je da se javite vašem lekaru koji će vas dalje uputi na rendgen. Brza reakcija i primena pregleda su od najvećeg značaja kako bi dalji tok lečenja bio lak, bez komplikacija i kako biste ozdravili u najbržem mogućem roku. Neretko se dešava da se pacijent, zbog rizičnog kontakta sa zaraženom osobom, javio na pregled i rađenje testa na virus Covid-19, dobio negativne laboratorijske rezultate, a da je daljim analizama ipak utvrđeno kako pacijent boluje od upale pluća. Upravo ovakva situacija je još jedan pokazatelj da je veoma važno ne izbegavati rendgen pregled, kao jedini način da utvrdite da li vam je potrebna dalja terapija i lečenje.
 

Kako izgleda pregled pluća?

Pregled pluća se obavlja u svega nekoliko minuta. Potrebno je da pacijent stoji (sedi ili leži) ispred rendgen aparata okrenut grudnim košem ka ploči. Pripreme za snimanje nema i pacijent se može potpuno neometano i odmah po obavljenom pregledu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Pacijent je dužan da sa tela ukloni sve metalne predmete pre pregleda. Tokom snimanja pluća tehničar može traćiti od pacijenta da zadrži dah na nekoliko sekundi kako bi se otklonilo pomeranje grudnog koša gore-dole i kako bi slika rendgen snimka bila što jasnija.
 

Šta je upala pluća?

Upala pluća ili pneumonija je zapaljenje parenhima tj. akutno zapaljenje alveola i prostora između njih. Ovo je jedno od najopasnijih stanja i ukoliko se ne otkrije na vreme može dovesti do raznih komplikacija i izuzetno sporog toka lečenja. Upala pluća pogađa sve starosne dobi, a najrizičnijom grupom se smatraju stariji od 65 godina, kao i oni koji boluju od više udruženih oboljenja, te već i pre oboljevanja virusom Covid-19 imaju narušen imuni sistem.
 

Simptomi upale pluća Korona

Virus Covid-19 se razvija na respiratornim organima i stvara promene na njima. Nakon rizičnog kontakta potrebno je nekoliko nada da vam se pojave prvi simptomi, a nadalje još 5 do 6 dana da se virus Covid-19 spusti na pluća.
Simptomi virusa SARS-CoV-2 koji ukazuju da bolujete od upale pluća su:
  • Bol u grudima
  • Uporan kašalj (najčešće veoma suv u početku) koji na momente dovodi i do gušenja
  • Otežano disanje i nedostatak daha, te se pacijent brzo i lako zamara
  • Povišena telesna temperatura
  • Glavobolja i smetenost
 

Koliko traje upala pluća i oporavak od virusa SARS-CoV-2

Koliko će vremena biti potrebno da se oboleli pacijent oporavi je vrlo individualno i sve zavisi od nekoliko faktora kao što su starosna dob, pol pacijenta, hronična oboljenja, opšte stanje imuniteta, a jedan od najvažnijih je što ranije utvrđivanje prisustvo virusa Korona. Prema tome pojedini pacijenti mogu potpuno da ozdrave već posle dve do tri nedelje, dok je drugima potrebno i više od navedenog.
 

Upala pluća bez temperature

Upalu pluća bez temperature je apsolutno moguća. Ona koja je nastala virusom Covid-19 ne mora uvek biti praćena i telesnom temperaturom. Virus Korona se ne ponaša isto kod svih pacijenata i ne izražava se istim simptomima. Opštm pregledom može izgledati kao da ne bolujete od zapaljenja pluća, a da suštinski bude sasvim drugačije, te je veoma važno obaviti pregled snimanja pluća i tako otkloniti ili utvrditi prisustvo virusa na plućima.
Ukoliko vaš lekar smatra da nije dobio dovoljno informacija primenom rendgen pregleda, može se desiti da vas uputi i na CT skener, obzirom da postoje izvesne razlike uz radu ovih aparata i krajnjoj slici koju pružaju. Kako koji aparat funkcioniše i koje su informacije koje pruža rendgen ili CT skener očekujte uskoro.
 

Kontrolni pregled pluća nakon oporavka od virusa Covid-19

Ovo je jedan od najvažnijih pregleda kojem se ne podvrgnu svi Covid pacijenti nakon dobijanja negativnog PCR testa, a koji je apsolutno preporuka našeg kolektiva. Pacijenti i posle preležanog virusa mogu osećati posledice u vidu otežanog disanja i brzog zamaranja u toku dana, što apsolutno može biti ukazatelj na upalni proces koji i dalje traje na vašim plućima. Post covid rendgen pregledom se odmah može utvrditi postojanje upale i da li je potrebno dalje lečenje lekara.
Top