Šta je magnetna rezonanca?

Šta je magnetna rezonanca?

Šta je MRI?

MRI je medicinska metoda snimanja koja može da proizvede detaljne slike mnogih delova tela. MRI skener je sačinjen od magneta sa tunelom kroz sredinu, kuda se pacijent uvodi ležeći na pokretnom krevetu.

Kada pacijen uđe u magnet, tj. magnetno polje, atomi vodonika iz telesnih tkiva pacijenta, postavljaju se duž magnetnog polja. Radiofrekfentni impulsi se zatim šalju, čineći da da se atomi “okrenu” u drugu ravan i potom “opuste” kada se impulse isključe. Ponovljeno kretanje ovih čestica proizvodi električne signale koje prima prijemnik (kalem), a zatim ih računar pretvara u sliku. Pošto tkiva poput mišića, kostiju i masti, imaju različitu gustinu i sadržaj vode, ona proizvode različite jačine signala. Slično tome, obolela tkiva će se razlikovati od zdravih tkiva, te će se na snimku pojaviti kao tamnija, odnosno svetlija od normalnog tkiva. Neka skeniranja takođe, zahtevaju upotrebu kontrasta (kontrastne boje), koja pomaže da se istaknu određena tkiva i strukture tela.

Upotreba MRI

MRI je široko korišćena metoda snimanja koja se koristi za pregled mnogih delova tela, uključujući kosti, mišiće, ligament i tetive, mozak i nervni sistem, organe kao što su bubrezi i jetra, kao i krvne sudove, žučne kanale i creva. MRI se može koristiti za dijagnostiku bolesti, trauma ili abnormalnosti, procenu progresije bolesti ili lečenja i za planiranje operacija.

Neki od najobičajenih snimanja i njihovih indikacija su:

 • Mozak: tumor, moždani udar, aneurizma, multipla skleroza, urođene abnormalnosti
 • Koleno: oštećenje prednjeg ukršenog ligament (ACL), kolateralnih i lateralnih ligamenata, meniskusa
 • Lumbalna kičma: prolaps diska / hernija i uklještenje nerava, suženje spinalnog kanala, lezije kičmene moždine i kostiju
 • Ramena: kidanje i oštećenja mišića i ligamenata, posebno rotatorna manžetna, česte dislokacije i oštećenje ramenog zgloba
 • Dojke: kancerozne i nekancerozne lezije
 • MRCP: kamen u žuči, opstrukcije u žuči, tumor

Kako se pripremiti za snimanje na uređaju za magnetnu rezonancu

Kada zakažete odgovarajući pregled, uobičajeno je da Vam se daju informacije šta da očekujete i da li su i koje pripreme potrebne pre snimanja. Neki pacijenti ne treba da jedu nekoliko sati pre snimanja ili će biti potrebno da se urade rezultati iz krvi, kako bi se proverio rad bubrega. Pre snimanja, bićete zamoljeni da popunite upitnik, kako bi se utvrdilo da je bezbedno uraditi snimanje. Ukoliko mislite da ste trudni, trebalo bi da obavetite medicinsko osoblje. Takođe, treba ih obavestiti ukoliko imate metalne fragmente u telu ili očima, kao i da li imate ugrađen pejsmejker, unutrašnji defibrillator, neurostimulator, kopče za aneurizme, stent ili bajpas. Pre ulaska u prostoriju sa MRI treba da uklonite / skinete: sve mehaničke, magnetne ili metalne predmete sa odeće i tela, npr. nakit, telefon, sat, šnale, novac, bankovne kartice. Možda će biti potrebno da se presvučete u medicinsku haljinu. MRI snimanje može trajati od 10 minuta do sat ili čak i više, u zavisnosti od toga koji deo tela je predmet snimnja. Ukoliko je potrebno da se da kontrast, pacijentu će biti postavljena braunila, pre početka snimanja.

Tokom skeniranja

Kada uđete u prostoriju za MRI snimanje, lećićete na krevet uređaja i biće Vam postavljena oprema za deo tela koji se snima. Dobićete i komplet slušalica kao zaštitu za uši od buke koju stvara MRI uređaj, a koje omogućuju osoblju da direktno komunicira sa Vama. Tokom MRI snimanja krevet se uvlači u tunel koji prolazi kroz sredinu uređaja. Deo tela koji se snima se postavlja u sredinu tunela koji se ne zatvara. MRI uređaj pravi niz glasnih zvukova dok snimanje traje. Pokušajte da se opustite i mirno ležite kako bi se izbegli mutni snimci. U nekim procedurama, od Vas će se tražiti da zadržite dah na kratko. Ukoliko treba da se primeni kontrastno sredstvo, ono će biti aplicirano (dato) kroz braunilu ili putem igle.

Klaustrofobija: pacijent koji zna ili sumlja da boluje od klaustrofobije (strah od zatvorenog prostora) treba da razgovara, pre snimanja, sa osobljem. Za neka skeniranja radiološki tehničar može da prilagodi Vaše pozicioniranje, a može i neko da uđe sa Vama u prostor MRI uređaja, kako bi Vam pružio sigurnost i smirio Vas. Postoji mogućnost da popijete blagi sedativ, koji će Vam pomoći da prođete snimanje.

Koji su rizici od MRI snimanja

MRI je vrlo bezbedna i bezbolna metoda snimanja i ne koristi zračenje. Međutim, pošto se koristo jako magnetno polje, veoma je važno pratiti bezbedosne smernice iz teksta gore pomenuto. Labavi metalni ili mehanički predmeti moraju biti uklonjeni pre skeniranja, jer mogu da ulete u uređaj i izazovu povredu ili oštećenje opreme.

Metalni implanti ili fragmenti u telu (npr. meci ili geleri) mogu da se pokrenu ili zagreju tokom snimanja, uzrokujući povredu pacijenta. Mehanički implanti, kao što su pejsmejkeri, neurostimulatori i insullinske pumpe, mogu da se pokvare kao rezultat izlaganja magnetnom polju i dovedu pacijenta u opasnost. Zato je veoma važno poštovati proces skrininga koje sprovodi osoblje, pre ulaska u prostoriju sa uređajem za MRI.

Trudnoća: Ako ste trudni, uglavnom se savetuje da se sačeka da se beba rodi ili bar do kraja prvog tromesečja, pre nego sto se izvrši snimanje. Međutim, ako vaš lekar smatra da je skeniranje hitno, treba da prethodno budete informisani o svim rizicima i koristima. Do danas nema podataka o štetnim efektima magnetne resonance na nerođenu bebu, iako postoji teoretski rizik od blagog efekta zagrevanja i glasni zvuci koje proizvodi MRI uredjaj tokom snimanja.

Reakcije na kontrast: Za razliku od kontrasta koji se koristi prilikom snimanja na CT skeneru, MRI contrast ne sadrži jod, te su reakcije nakon davanja MRI kontrasta retke. Kada se ipak dese, obično su kratkotrajne i blage (pojava svraba, bola ili mučnine). Retko stanje zvano Nephrogenic Systemic Fibrosis (NSF) koje utiče na kožu i organe, povezano je sa davanjem MRI kontrasta kod pacijenata sa teškim oboljenjem bubrega. Medicinsko osoblje uzima medicinsku dokumentaciju i vodi računa da pacijenti ne dobiju MRI kontrast, ako postoji rizik.

Posle snimanja

MRI snimank se šalje radiologu da uradi tumačenje – opis. Rezultat se potom prosleđuje ili doktoru koji je tražio ovu dijagnostičku procedure ili pacijentu. Dobićete i CD sa slikama sa pregleda MRI.

Otvoren MRI

Otvoren uredjaj za MRI radi na istim principima kao i normalni uredjaj. Uredjaj je tako dizajniran da ima više prostora oko tela pacijenta dok leže u uredjaju. U mnogim slučajevima, stranice tunela su uklonjene, tako da pacijent može okretanjem glave videti prostoriju. Otvoren MRI uredjaj je posebno pogodan za pacijente sa klaustrofobijom, barijatrijske pacijente (velika telesna težina), decu i starije pacijente.

MRI kod dece

MRI se generalno smatra veoma bezbednom za decu, jer ne koristi jonizujuće zračenje. Roditelj ili staratelj može pratiti svoje dete u prostoriju tokom snimanja, a male bebe mogu spavati tokom čitavog procesa. Međutim, pošto pacijent treba da ostane miran tokom snimanja, starijoj novorođenčadi i deci do 5-6 godina, može biti potrebna sedacija pre toga. U ovom slučaju, detetov puls i nivo kiseonika će pratiti lekar u pratnji. Starija deca mogu da ostanu mirna tokom MRI snimanja bez sedacije. Deca se mogu pripremiti za snimanje pažljivim razgovorom i objašnjenjem kako će izgledati snimanje, a u skladu sa uzrastom deteta.

Prednosti i nedostaci MRI snimanja

Prednosti MRI snimanja su:

 • Ne koristi jonizujuće zračenje, pa je zato bezbedniji od CT skenera za snimanje dece, trudnica, onih kojima je potrebno često snimanje / kontrola
 • Odličan je za prikaz mekih tkiva, npr. mozak, kičmena moždina, unutrašnji organi, ligament, hrskavica i mišići
 • Manja je verovatnoća da će MRI kontrast izazvati alergijsku reakciju u odnostu na CT kontrast

Nedostaci MRI snimanja su:

 • MRI snimanje je skupo i snimanje reativno dugo traje, pa nije svima dostupno
 • Nepodesan je za pacijente sa nekim metalnim ili mehaničkim implantom, kao npr. unutrašnji defibrillator, kopče za aneurizme itd.
 • Nepodesan za pacijente sa klaustrofobijom i one sa visokim indeksom telesne težine ili one koji ne podnose buku
 • Nepodesan za one pacijente koji ne mogu mirno da leže tokom snimanja
 • Pregledi sa MRI kontrastom  se ne smeju raditi kod pacijenata koji boluju od teške bolesti bubrega.

Cenovnik pregleda pogledajte ovde.

Top