Rendgen karlice

Rendgen karlice

Šta je rendgen?

Rendgen je neškodljiva i bezbolna dijagnostička metoda koja za vizualizaciju organa koristi vrlo malu količinu zračenja prilikom aktiviranja X zraka i zahvaljujući ovoj metodi moguće je uvideti trenutno stanje određenog organa u telu pacijenta bez potrebe za hirurškom intervencijom.

Rendgensko snimanje je primenljivo u medicini od 1896. godine kada je Vilhelm Roentgen snimio ruku Albertu fon Kolikeru. Dalje, razvijanjem i usavršavanjem ove tehnologije rendgen je zapravo postao ključan prilikom identifikacije i dijagnoze raznih medicinskih stanja.

Rendgen je metoda koja je izuzetno pogodna za snimanje koštanih struktura i zbog toga je rendgen karlice jedan od često izvođenih snimanja prilikom kog je moguće fokusirati područje između kukova i sagledati reproduktivne i probavne organe.

 

Zašto se vrši rendgensko snimanje karlice?

Različiti su razlozi zbog kojih lekar može zahtevati rendgensko snimanje karlice kako bi sa sigurnošću uvideo šta je uzrok simptoma koje ste mu prijavili, a to je najčešće ako postoji sumnja na neku razvijenu abnormalnost ili nakon traumatičnog događaja, kao što je saobraćajna nesreća ili pad.

 

Kada se vrši rendgensko snimanje karlice?

Na RTG snimanje karlice možete biti upućeni radi utvrđivanja:

  • Artritisa koji, ukoliko se ne leči na vreme, može oštetiti pokretnost Vašeg kuka
  • Sakrolitisa - zapaljenja mesta gde se spaja krsna kost sa bedrenom kosti
  • Preloma ili naprsnuća karlice
  • Iščašenja kuka
  • Ankiloznog spondilitisa - ukočenost kičme
  • Tumora

 

Priprema za rendgenski snimak karlice

Posebna priprema nije neophodna, potrebno je samo ispratiti nekoliko koraka u koje ćete svakako biti detaljno upućeni od strane radiološkog tehniččara. Tokom pregleda poželjno je nositi široku i udobnu odeću u kojoj moguće lako kretanje.

Pre ulaska u prostoriju gde se aktivira rendgen polje potrebno je ukloniti nakit i druge metale. Iz tog razloga je neophodno obavestiti lekara ukoliko pacijent ima ugrađene metalne implantate iz prethodnih operacija, jer oni mogu onemogućiti prolazak rendgenskih zraka I tako pogoršati kvalitet slike.

U nekim slučajevima, radi detaljnijeg ispitivanja je, po odluci lekara, potrebno aplikovati kontrastnu boju pre samog snimanja. Ista se u telo pacijenta unosi najčešće intravenski.

 

Kako se izvodi rendgenski snimak karlice?

Rendgen snimanje se obavlja na odeljenju za radiologiju u klinici specijalizovanoj za dijagnostičke procedure. Prilikom pristupanja rendgen aparatu tehničar zadužen za snimanje će Vas zamoliti da legnete, sednete ili stanete pored aparata. Tokom snimanja potrebno je pacijent bude miran kako bi rezultat odnosno slika bila što jasnija. Po obavljenom snimanju pacijent može neometano da nastavi sa svojim danom i obavezama.

 

Rizici

Rendgen aparat za funkcionisanje koristi male količine zračenja i količina koju ispušta je potpuno bezbedna za odraslog pacijenta. Pažnju  treba usmeriti ka bebama i trudnicama kojima se ne preporučuje ova vrsta pregleda. Ukoliko pacijentkinja sumnja na trudnoću potrebno obavesti svog lekara o tome kako bi lekar doneo odluku o alternativi, kao što je snimanje magnetnom rezonancom.

Kako je pomenuto, u nekim situacijama, u zavisnosti od individualnog stanja pacijenta potrebna je primena kontrastne boje, na koju pojedini pacijenti imaju reakcije u vidu:

  • Osipa usled alergijske reakcije
  • Svraba
  • Vrtoglavice i mučnine
  • Metalnog ukusa u ustima

Iz tog razloga se pacijentima posle pregleda preporučuje konzumiranje veće količine vode kako bi se kontrast što pre izbacio iz tela.

 

Prednosti rendgenskog snimanja karlice

Rendgenskim snimanjem se veoma brzo dolazi do potrebnih informacija i samim tim do brzog pristupanja pravilnoj terapiji što je jedna od ključnih prednosti ove vrste pregleda.

Nakon detaljnog lekarskog pregleda rendgenskih snimaka lekar Vas može uputiti na dodatna skeniranja, testove krvi ili druge dijagnostičke testove za potpuniju i tačniju dijagnozu.

 

Za više informacija pozovite nas.

Top