Rendgen glave

Rendgen glave

Šta je rendgen?

Rendgen je metoda iz sfere radiologije koja za vizualizaciju unutrašnjosti organa koristi x zrake uz minimalnu dozu zračenja. Takvim snimanjem i pristupom se olakšava lekaru ispitivanje određenog organa. Konkretno prilikom snimanja glave moguće je detaljno sagledati kosti glave, uključujući lice, nos i sinuse. Rendgen je aparat koji, kako je pomenuto, za svoju aktivaciju koristi X zrake i tako snima meko tkivo ili koštani sistem.

 

Zašto se vrši snimanje glave rendgenom?

Na snimanje glave rendgenom Vas lekar može uputiti iz više razliitih različitih razloga, a dosadašnja praksa je pokazala da je to najčešće zbog traumatske povrede glave ili pojave simptoma koje ukazuju da mogućnost razvijenih abnormalnosti na mozgu.

 

Kada je potrebno izvršiti rendgesnko snimanje glave?

Po javljanju pacijenta lekaru zbog prisustva simptoma koji otežavaju svakodnevno funkcionisanje, a ti simptomi ukazuju na probleme endokranijuma lekar može doneti odluku o neophodnosti rendgenskog snimanja glave i utvrditi:

  • Postojanje dekalcifikacije kostiju
  • postojanje deformiteta u lobanji
  • prisustvo preloma lobanje ili kostiju lica
  • postojanje infekcije kostiju lobanje
  • prisustvo tumora

 

Priprema za snimanje glave rendgenom

Pre pristupanja RTG snimanju glave neophodno je izvršiti izvesne pripreme koje ne remete generalno dnevno funcionisanje pacijenta. Potrebno je ukloniti odeću od struka nagore i obući bolničku haljinu, kao i otkloniti sav nakit (ogrlice i minđuše), naočare i druge metalene predmete sa glave pre ulaska u prostoriju gde se aktivira aparat, jer može doći do smetnji koje utiču na kvalitet dobijenog snimka.

Takođe je važno obavestiti lekara ukoliko pacijent ima bilo koju vrstu hirurški implantiranih uređaja, kao što su:

  • Metalna ploča u glavi
  • Veštački srčani zalistak
  • Pejsmejker

 

Kako izgleda RTG snimanje glave?

Rendgen je aparat koji stvara višestruke rendgenske snimke i pozicioniran je u posebnoj prostoriji gde se aktivira pokretna rendgenska kamera.

Tokom snimanja glave rendgenom, pacijent sedi u stolici ili leži na specijalizovanom stolu. Preko tela pacijenta se postavlja olovna kecelja koja od zračenja štiti određene delove tela - genitalnu regiju i grudi.

Postupak traje svega oko 20ak minuta i kada se snimanje obavi, pacijent može neometano nastaviti svoj dan i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

 

Rizici prilikom snimanja glave rendgenom

Rendgenski zraci sadrže zračenje, ali je aktivna količina minimalna, te se nivo izloženosti smatra potpuno bezbednim za odrasle. Pažnju treba obratiti na trudnice i fetuse u razvoju, te je važno obavestiti lekara ukoliko je prosutna trudnoća kako bi lekar doneo odluku o alternativnim metodama snimanja koje ne koriste zračenje, kao što je pregled magnetnom rezonancom.

 

Prednosti snimanja glave rendgenom

Rendgen glave je vrlo efikasna dijagnostička metoda koja u realnom vremenu pruža vašem lekaru sve neophodne informacije o snimanom delu tela. Pored brzine važno je napomenuti da je potpuno bezbedna i bezbolna metoda.

U zavisnosti od rezultata dobijenih rendgenskim snimanjem glave, lekar može doneti odluku o neophodnosti snimanja drugim naknadnim metodama, kao što su magnetna rezonanca ili CT skeniranje.

 

Cenovnik pogledajte ovde.

Top