CT- SKENER

CT- SKENER

Šta je CT skener odnosno multislajsna kompjuterizovana tomografija?

CT skener ili MSCT je korisna, a veoma jednostavna i gotovo rutinska dijagnostička metoda kojom lekari prilično brzo i jednostavno dolaze do izuzetno preciznih informacija o tretiranom delu tela i to u vidu serijskih prikaza iz više uglova kao i preseka uz pomoć X zraka odnosno do utvrđivanja stanja tkiva, krvnih sudova, kostiju itd. Neki od najzastupljenijih su CT glave, CT vrata, CT grudnog koša, CT male karlice, CT abdomena. Pregledi su potpuno bezbolni su i izuzetno precizni, jer se vrše u tri ravni na 0,5mm debljine. Pojedini pregledi zahtevaju primenu kontrastnog sredstva kojim se postiže bolja vizuelizacija tkiva ili organa prilikom snimanja na CT skeneru, a aplikuje se striktno na predlog i mišljenje lekara radiologa, te pacijent ne može samostalno da inicira i zahteva primenu kontrasta prilikom zakazivanja pregleda. CT skener jer jedan od najprisutnijih pregleda na koji se pacijenti, kojima je potrebna radiološka dijagnostika, često upućuju. Naime, CT skener ima prednost u odnosu da druge aparate primenljive u radiologiji obzirom da nema ograničenja za snimanje pacijenata sa perjsmejkerom, ugrađenim valvulama u srcu, protezama, insulinskim pumpama bez štete ili smetnje u kvalitetu slike.
Zašto se izvodi CT snimanje - indikacije:
 • Sa ciljem otkrivanja brojnih bolesti kao što su tumori, lokacija istog, infekcije, krvni ugrušci, uvećani limfni čvorovi
 • Za otkrivanje unutrašnjih krvarenja ili povreda
 • Kao dopunski pomoćni pregled za bolje planiranje raznih procedura - biopsija, terapija zračenjem, pred operacije
 • Za praćenje efekta hemoterapije
Kako radi, kako funkcioniše multi-slasjna kompjuterizovana tomografija - MSCT skeniranje?
CT snimanje se vrši dok pacijent leži na leđima, tako da je glava okrenuta ka stolu koji se polako uvlači u sam CT skener. U toku pregleda medicinsko osoblje posmatra pregled iz kontrolne sobe odnosno prostorije koja se nalazi odmah pored CT skenera. Cela procedura i snimanje traje samo nekoliko minuta što je od velikog značaja za pacijente koji imaju problem i nelagodu zbog kalustrofobije. Za uspešan snimak je najvažnije da pacijent bude miran tokom kako slike dobijene CT skenerom ne bi bile mutne. U nekim slučajevima je potrebno i zadržati dah na nekoliko sekundi kako bi se sprečilo kretanje grudnog koša.

Šta je CT skeniranje sa kontrastom?

Na CT snimku guste supstance poput kostiju se vide veoma jasno i lako, ali kod mekih tkiva dolazi do neraznanja strukture i mutne slike. Iz tog razloga, kako bi se pomenute strukture jasno prikazale, potrebno je u nekim slučajevima primeniti kontrastno sredstvo koji blokira zrake kroz tkivo, ali prikazuje krvne sudove i organe. Kontrastno sredstvo je tečnost na bazi joda i unosi se u telo pacijenta kroz venu. Dešava se da intravensko davanje kontrasta izazove blagi osećaj topline ka i metalni ukus u ustima. Navedena procedura se najčešće izbegava kod trudnica i može se desiti lekar u tom slučaju preporuči neku drugu dijagnostičku proceduru kao što je magnetna rezonanca ili ultrazvuk.
Za usprešno CT skeniranje neophodno je da pacijent, pri dolasku na snimanje, ponese istoriju bolesti i kompletne laboratorijske analize koje mogu biti jasan pokazatelj bubrežnih funkcija: urea i kreatinin.

Rezultati CT skenera

Rezultati snimanja CT skenera su uredni odnosno normani ukoliko lekar radiolog nije primetio krvne ugruške, tumore ili prelome. Pored pismenog izveštaja rezultati snimanja se pacijentu izdaju i na CD-u.

Nakon snimanja na CT skeneru

Po obavljenom snimanju pacijent se odmah može vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima i obavezama.
Ukoliko je pacijent zbog zahteva pregleda primio kontrast važno je da nakon snimanja konzumira veliku količinu tečnosti, preciznije vode, kako bi se kontrastno sredstvo što pre izbacilo iz organizma.
CT skener je veoma primenljiv i koristan za vizuelizaciju:
 • endokranijuma - CT glave
 • CT skener vrata ( larynnx, pharynx )
 • CT skener abdomena (jetra, slezina, pankreas, bubrezi, žlezde)
 • CT skener karlice (bešika, mokraćni kanali, prostata, ginekološki organi)
 • CT skener urografija - CT urotrakta
 • CT skener aorte
 • CT skener kičme
 • CT skener koštano-zglobnog sistema

Kako prepoznati upalu pluća - pneumonija?

CT grudnog koša / skener pluća Beograd - CT pluća je najadekvatniji za snimanje pluća zbog upale pluća izazvane aktuelnim virusom, a izuzetno je važan i kontrolni pregled pluća koji je apsolutno preporuka našeg osoblja nakon preležane bolesti

Specijalne snižene cene CT skenera u našoj klinici dostupne su na linku CENOVNIK . Zakažite skener u Beogradu na KONTAKT telefon ili mejl.
Top