CT skener karlice

CT skener karlice

Šta je CT skeniranje?

Termin „kompjuterska tomografija“ ili CT se odnosi na kompjuterizovanu proceduru rendgenskog snimanja u kojoj se uski snop rendgenskih zraka usmerava na pacijenta i brzo se rotira oko tela, proizvodeći signale koje računar zatim obrađuje kako bi generisao slike poprečnog preseka tela. Ovi rezovi se nazivaju tomografske slike i sadrže detaljnije informacije od konvencionalnih rendgenskih snimaka. Kada računar mašine prikupi određeni broj uzastopnih rezova, oni se mogu digitalno „složiti“ zajedno kako bi se formirala trodimenzionalna slika pacijenta koja omogućava lakšu identifikaciju i lokaciju osnovnih struktura, kao i mogućih tumora ili abnormalnosti.

 

Zašto se izvodi CT skeniranje karlice?

CT skeniranje karlice je od velikog značaja u sferi medicine, jer može pomoći lekarima u detaljnom pronalaženju problema u telu pacijenta, kao što su prelomi ili naprsnuća u predelu karlice, karcinomi, upale i infekcije. Svakako je od najvećeg značaja prilikom otkrivanja uzroka problema i bola koji je doveo pacijenta u ordinaciju i zbog kojeg je pacijent zatražio pomoć.

 

Kada se obavlja CT skeniranje karlice?

Ukoliko patite od bolova u predelu karlice, ili ukoliko vaši lekari sumnjaju da imate određene probleme u toj regiji, može biti predloženo CT skeniranje karlice. Ovakvo skeniranje može biti od koristiti za prikupljanje više informacija i dijagnozu sledećih stanja:

 • Rak u karličnom regionu,
 • Infekcije karlice, kao što su apendicitis, pijelonefritis ili inflamatorne bolesti karlice 
 • Prelom karlice ili bilo kakve druge povrede
 • Prilikom planiranje oprativnog procesa koji sledi
 • Prilikom praćenja reakcije tela na terapiju zračenjem

 

Priprema za CT skeniranje karlice

Po dolasku kod lekara od pacijenta se očekuje da sa sobom ponese svu dokumentaciju koja može pomoći lekaru i uputiti ga u istoriju bolesti i do tada izvršene analize.

Posebna priprema i procedura pre dolaska na snimanje karlice CT skenerom se od pacijenta ne očekuje. Dovoljno je da na dan snimanja pacijent sarađuje sa radiološkim tehničarem i prati uputstva kako bi snimanje adekvatno proteklo i dalo kvalitetan rezultat odnosno snimak.

Pre pristupanja aparatu pacijent će biti upućen u neophodnost otklanjanja metalnih predmeta sa tela kao što je nakit, ukosnice i raifovi, telefoni, metalni novac, platne kartice i slično. Iz istog razloga je potrebno da pacijent uputi lekara ukoliko u telu ima neke metalne implatne kao što su zubi, pejsmejker, metalne kopče na glavi i slično.

Isto tako je potrebno da žene upoznaju lekara sa činjenicom prisutne trudnoće ili ukoliko sumnjaju na trudnoću kako bi se zbog fetusa u razvoju eventualno razmotrile alternative snimanja koje ne koriste RTG zrake za stvaranje slike.

 

Kako se izvodi snimanje karlice CT skenerom?

 • Dok vas postavlja na ispitni sto, tehnolog će vam objasniti proceduru i odgovoriti na sva pitanja koja imate.
 • Ukoliko je lekar procenio da je za vašu analizu neophodna i primena kontrastnog sredstva, isto će biti aplikovano venski, te će vam iz tog razloga biti prikačena i braunila.
 • Boja koja se ubrizgava, odnosno pomenuti kontrast, može izazvati osećaj topline po celom telu i metalni ukus u ustima. Važno je naglasiti da je to normalna reakcija tela.
 • Po smeštanju na pomerajući sto skenera biće traženo da ležite ravno na leđima sa rukama iznad glave, a u toku snimanja je potrebno da budete mirni.
 • Sto na kojem se nalazite će po aktivaciji aparata skliznuti u skener. Tokom snimanja tehnolog će sve vreme moći da vas čuje putem interfona i vidi kroz staklo susedne prostorije iz koje prati ispitivanje.
 • Ovaj postupak obično traje oko 15-30 minuta.

 

Rizici prilikom snimanja karlice CT skenerom

Rizici su apsolutno minimalni i isti se vezuju samo za alergijske reakcije na kontrastno sredstvo koje se zapravo dešava samo kod nekih pacijenata. Zato je važno upoznati lekara sa eventualnim alergijama na neki antibiotik, a isto tako je važno naglasiti da ukoliko i dođe do reakcije upitanju su samo blage alergije koje se povećanim unosom vode i tečnosti lako rešavaju.

Zračenje je takođe tema koja se vezuje za CT skener. Aktivacijom X zraka zračenje jeste prisutno, ali te minimalne količine koje aparat ispušta nisu štetne po ljudsko telo.

 

Prednosti snimanja karlice CT skenerom

 • CT skeniranje karlice može da pruži detaljnije, tačnije rezultate od tradicionalnih rendgenskih snimaka.
 • Može otkriti razvijanje bolesti dok je ista u najranijoj fazi i u samom začetku što drastično povećava šanse izlečenja.
 • Procedura je potpuno bezbolna, neinvazivna i precizna.
 • Obavlja se brzo i jednostavno.
 • Može se izvesti i kada pacijent ima implantiran medicinski uređaj, za razliku od MRI.
 • Može eliminisati potrebu za eksploratornom operacijom ili biopsijom.

Cenovnik pogledajte ovde.

Top